KLUBBEN BLEV 50 ÅR
(Mats Nygren)

ÅRSBERÄTTELSE FÖR 2019

2019 var året då Dalby Tennisklubb hade funnits i 50 år. Detta firades också med en trevlig liten fest vid banorna i slutet av augusti. Festen samlade ett 40-tal både unga och äldre medlemmar samt flera före detta medlemmar som varit med ända från början, alltså från 1969. Mat och dryck, lite lekar och lite klubbhistoria, främst i form av fotografier bjöd vi på. Filip Ternemo, Fredric Medin och Mårten Rignell arrangerade.

2019 var också året då en viktig rutin ändrades. I stället för att boka banor på listor nere vid banorna kunde vi nu alla
boka banorna via våra mobiltelefoner eller datorer, på Internet (www.bokatennis.nu/dalbytk). Själva bokningen blev inte dyrare för det utan är fortfarande sensationellt billig.

En tredje händelse kan noteras: Klubbens styrelse tog beslut om att undersöka möjligheterna att anlägga
en bana för padel-spel intill våra två tennisbanor. Förslaget lades i en motion till årsmötet av Fredric Medin. En sådan bana kostar mycket pengar och det krävs i så fall stora ekonomiska bidrag från annat håll, men sådana ska nog inte vara omöjligt att få.

En rolig sak att notera var att
våra juniorer anmälde sig till och spelade i klubbmästerskapet i högre utsträckning än på länge, dock tyvärr bara pojkar. Och i maj arrangerades en liten juniormatch utomhus i Dalby mot tävlingsintresserade i Veberöds Tennisklubb. Juniorernas antal i träning har också ökat tre år i rad!

En tråkigare notering är att
damernas seriespel liksom deras deltagande i klubbmästerskapet legat nere helt p g a skador och sjudomar. Krya på er!

Med det
nya bokningssystemet kunde man hoppas på ökad tillströmning till klubben, men så blev kanske inte fallet. Mätt i antal medlemmar tappade vi något, från 101 till 91. Av dessa var 64 män (70 %) och 27 kvinnor (30 %). 42 juniorer med 17 tjejer, flertalet juniorer mellan 7 och 12 år. Kvinnorna var bäst representerade i förhållande till männen i åldersgruppen 13-20.

Mätt i antalet spelade timmar/bokade banor saknar vi jämförelsematerial. Men bokningssystemet serverar själv ett utmärkt jämförelsematerial så framöver ska vi veta hur det går.

Systemet kan användas även för att ta in flertalet inbetalningar till klubben: medlemskap, säsongskort, anmälningsavgifter till träning och tävlingar, så det underlättar på sätt och vis för kassören även om systemets ekonomirapportering kunde varit ännu bättre.

Statistiken för första säsongen visar att banorna bokades 853 timmar, alla kategorier, från 3 maj till 22 september (enskilda personer, klubbmästerskap, träningar, junioraktiviteter som sommartennis etc.). 52.030 kr betalades in via systemet och av detta gick 2.023 kr till ett kortföretag som hanterar pengarna. Resten gick till klubben, en mindre del (1.700 kr) tillhör spelare med pengar tillgodo i systemet. Varje inbetalning och annan transaktion finns listad i systemet, också justeringar som gjorts av klubbens administratörer. Här finns alltså även avgifterna för träningen inomhus på höstterminen och under sommartennisens två veckor.

118 spelare registrerade sig i det nya systemet, 27 av dessa var alltså inte medlemmar men de kunde ändå boka enstaka timmar. 3.230 kr flöt in för bokning av banor till spelare utan säsongskort, mest i juni. Antalet medlemmar som löste säsongskort var 38.

Spelarnas bokningar var flest i juni (133 av seniorer, 17 av juniorer), klubbens egna var flest i augusti under KM, då det också var flest bokningar totalt (294 timmar). 63 enskilda medlemmar anslöt sig via systemet och 24 med familjemedlemskap.

Klubbens motionsturnering
Stegen hade exakt samma antal matcher som rekordet 2018, 41 stycken!

På hösten fick vi tydliga signaler om att Lunds kommun inte längre vill ge oss tillgång till vår f d
klubblokal, nu ombyggd till konferenslokal. Man vill flytta på reglagen för bevattningen av banan och låta oss betala timhyra för all eventuell användning av lokalen.

På hösten drabbades klubbens
hemsida av tekniska problem, som till sist löstes genom att en ny hemsida tillverkades i ett annat program än det tidigare. En av fördelarna med detta var att den nya hemsidan är anpassad även för ”paddor” och smarta telefoner.

Medelåldern i klubben är 32 år och gruppen över 41 år är mycket större än gruppen 21–40 år. Vill man vara rå så kan man säga att klubben förgubbas och det är ju kul för gubbarna men inte för återväxten i klubben, tyvärr. På damsidan ser det inte bättre ut just nu. Den dåliga återväxten har varit vårt stora problem i många år. Möjligen kan en ny padel-bana skapa intresse bland en yngre och lite bredare publik. Blir projektet av får vi hoppas på det.

Styrelsen hade minst sju sammanträden under 2019. Bland annat följde vi upp utfallet av det nya bokningssystemet och beslöt att fira klubbens 50-årsjubileum med en fest. Vid sidan av det hade Fredric Medin ett styvt arbete med att skaffa in offerter och undersöka möjligheterna att få kommunen med på planerna att anlägga en utomhusbana för padel i anslutning till våra utebanor.


JUNIORVERKSAMHETEN
(Filip Ternemo)

Under vårterminen tränades 25 juniorer i Nyvångshallen, av Frida Johansson och Alexander Magnebrant samt med god hjälp av Fredrik Sjöström. Upplägget under våren var mini- och miditennis för de yngsta och maxitennis för de äldre. De tre sista träningstillfällena avslutades på utebanorna vid Dalbybadet, dels för att det förekommer en annan form av strategi vid spel på grus men även för att ge en naturlig övergång till att spela själva, eftersom juniorerna hade ett säsongskort kopplat till sin terminsavgift.

Sommartennisen ägde rum i år under veckorna 26 och 33. Under vecka 26 var det 17 deltagare och vecka 32 var det 21 deltagare. Axel Carlsson och Tilda Carlsson stod för ledarskapet första veckan medan jag själv och Alexander Magnebrant höll i det andra veckan. Vi klarade oss bra ifrån det traditionsenliga regnet under vecka 26 men under vecka 33 var däremot inte turen på vår sida.

Under höstterminen tränades 27 juniorer av Peter Atterling tillsammans med Filip Gudmundsson och Rakel Vince i Nyvångshallen. Juniorerna tränades mellan 08:30 – 13:00. Enligt tradition avslutades terminen med Julkul i december där klubben bjöd publik och elever på fika och godis.

Det gångna tennisåret utvecklades väldigt väl. Dels tillkom en del juniorer under terminerna och många nya elever deltog under sommartennisen. Efter tredje raka året av en ökad juniorverksamhet kan vi med säkerhet säga att juniortennisen i Dalby har vaknat till liv igen. Vi är nära toppen av vårt kapacitetsutnyttjande i Nyvångshallen och måste framåt söka alternativa träningslokaler vid ett fortsatt ökat intresse för juniortennisen i Dalby. Nästa år ligger fokus på att bevara antalet juniorer och som sagt söka efter fler träningslokaler.

2017 infördes extraträning för både seniorer och juniorer under sommaren som jag själv höll i. Det höll gladeligen i sig även under det gångna året i viss grad. Intresset var högt från juniorerna som tränade flitigt under sommaren. Däremot var det väldigt få seniorer som efterfrågade tennisträning. Vi i klubben hoppas kunna fortsätta med framförallt extra juniorträning även sommaren 2020. Detta för att juniorerna ska få träna kontinuerligt året runt.

SERIELAGET HERRAR
(Anders Nilsson)

Herrlaget spelade i Tennis Syds seniorserie div 1 för herrar veteraner 45+ inomhus, en tävling för tennislag och herrar 45 år eller äldre. Tennis Syds serier är sanktionerade av Svenska Tennisförbundet i tävlingskategori 3, för att deltaga krävs tävlingslicens.

Lagmatcher består av två singlar och en dubbel. För varje lagmatch behövs mellan två och fyra spelare. Hemmamatcherna spelas i Veberöds tennishall. Förutom själva spelet ingår att hemmalagen bjuder på fika. Laget sköter allting kring matcherna som bokning av banor, inbjudan av motståndare, rapportering av resultat och banskötsel före och efter match. Inomhusserien spelas i regel som dubbel serie, vilket innebär att lagen möts både borta och hemma.

Laget spelade bra och blev slutligen tvåa. Dalby vann båda matcherna mot seriesegrarna ATL och var alltså bäst i Lund, men tvåa i Skåne i den här serien och kategorin. Herrarna deltog inte i seriespel utomhus på grund av att för få spelare kunde vara med.

Klubben representerades under inomhussäsongen av Mats Strandberg, Fredric Medin, Thomas Johansson, Anders Nilsson och Rikard Carlsson.

Tennis Syds serie inomhus 2018 - 2019 Herrar Veteraner 45+ Div 1 Lottning 1.

Allmänna TK 10 8 0 2 16 23 - 7 48 - 20 322 - 236
Dalby TK 10 8 0 2 16 22 - 8 45 - 20 325 - 200
Malmö Bellevue TK 10 5 0 5 10 16 - 14 36 - 31 281 - 253
Ystads TK 10 4 0 6 8 14 - 16 31 - 33 280 - 270
Ramlösa TK 10 4 0 6 8 11 - 19 29 - 40 244 - 288
Södra Sandby TK 10 1 0 9 2 4 - 26 9 - 54 144 - 349

Förklaringar till tabellerna från vänster till höger:
Spelade matcher, vunna matcher, oavgjorda matcher, förlorade matcher, poäng, delmatch-differens, set-differens och game-differens.


SERIELAGET DAMER
(Camilla Persson)

2019 blev ett mellanår för damtennisen i Dalby. Många skador och nödvändiga speluppehåll drabbade damlaget, vilket innebär att vi tog beslut om uppehåll för seriespel. De damer som varit skadefria har tränat på som vanligt med träning i Södra Sandby, som nu har en ny tennishall.


KLUBBENS INTERNA TÄVLINGAR
(Anders Nilsson)

Stegen
Stegen spelas i matcher om en timme och löpande gameräkning. Vunnen match mot högre placerad spelare, innebär att man klättrar uppåt på stegen förbi den besegrade motståndaren. Spelarna utmanar sina motståndare och bokar matcherna själv. I den här tävlingsformen finns möjlighet att spela antingen väldigt många matcher eller bara ett fåtal, allt efter tycke och smak. Stegen pågår under hela sommaren.

Nio spelare möttes i sammanlagt 41 matcher, vilket är en tangering av rekordet från 2018. Ralph Nilsson spelade flest matcher, 24, följd av ständige stege-rivalen Ingvar Nilsson på 16 och vår ordförande Mats Nygren 12. Ralph vann stegens utmaningsklass och naturligt nog toppade han också de andra delklasserna. I klassen flest motståndare delade han segern med Mats Nygren.

Ralph befäste också ledningen i stegens Maratontabell och ligger nu 68 poäng före närmsta man och han har även numera spelat flest matcher. I Maratontabellen nådde även Ingvar Nilsson den magiska gränsen 100 poäng, inget annat var att vänta av de rutinerade stege-specialisten.

Klubbmästerskapen

Årets klubbmästerskap innebar en liten ökning i deltagarantal och klasser gentemot föregående år, 22 deltagare var anmälda och 38 matcher spelades i åtta klasser. Några juniorklasser spelades igen och veteranklasserna fortsätter expandera. Enbart en walkover-match noterades i år. Nu väntar vi på att damklasserna ska komma tillbaka.

Några nya klubbmästare utsågs, bröderna Jonathan och Samuel Rockbläck vann sina åldersklasser bland juniorerna P16 och P12, Mårten Rignell blev ny mästare i H2-klassen. I övrigt var det kända namn som vann i de olika klasserna: Fredric Medin i HS, Mats Strandberg/Anders Nilsson i HD, Anders Nilsson H55 och Ulf Tedgård i H65. Mer detaljer finns att läsa bland resultaten nedan.

Som vanligt uppmanas alla Dalby TK:s medlemmar att återsamlas på samma plats i augusti för 2020 års klubbmästerskap.

Resultat
KLUBBMÄSTERSKAPEN

Herrsingel
Semifinaler:

Fredric Medin - Anders Nilsson 6-4, 6-4.
Thomas Johansson - Axel Carlsson 6-1, 6-3.
Final:
Fredric Medin - Thomas Johansson 7-6(5), 6-4.

Herrdubbel
Semifinaler:
Fredric Medin/ Thomas Johansson - Fredrik/Kenneth Sjöström 6-0, 6-0.
Mats Strandberg/Anders Nilsson - Mats Nygren/Ulf Tedgård 6-2, 6-1.
Final:
Mats Strandberg/Anders Nilsson - Fredric Medin/Thomas Johansson 7-5, 7-6(3).

Herrveteran singel 55
Semifinaler:
Anders Nilsson - Mats Nygren 6-0, 6-1.
Mårten Rignell - Sven Jiserup 6-1, 6-1.
Final:
Anders Nilsson - Mårten Rignell 6-2, 7-5.

Herrveteran singel 65
Semifinaler:
Ulf Tedgård - Mats Nygren 6-1, 6-0.
Ingvar Nilsson - Sven Jiserup 3-6, 6-1, 1-0 (18-16).
Final:
Ulf Tedgård - Ingvar Nilsson 6-1, 6-4.

Herrsingel 2
Semifinaler:
Mårten Rignell - Sven Jiserup 6-0. 6-1.
Fredrik Sjöström - Mats Olsson w.o.
Final:
Mårten Rignell - Fredrik Sjöström 6-1, 6-1

Juniorsingel 16
Semifinaler:
Jonathan Rockbäck - Jonathan Nordin 6-1, 6-1.
Filip Gudmundsson - Jesper Karlsson 5-7, 6-4, 6-2.
Final:
Jonathan Rockbäck - Filip Gudmundsson 6-1, 7-5.

Juniorsingel 12
Final:
Samuel Rockbäck - William Westin 6-2, 6-3.

Blixtdubbel
Slutställning:
1. Ralph Nilsson/Kenneth Sjöström
2. Anders Nilsson/Martin Brandqvist

Följande klasser ställdes in:
Damsingel, Damdubbel, Mixeddubbel och Generationsdubbel.


Resultat
STEGEN
Slutställning enligt Stegens utmaningsregler:
1. Ralph Nilsson
2. Filip Ternemo
3. Jesper Tunér
4. Ingvar Nilsson
5. Ulf Tedgård
6. Kenneth Sjöström
7. Stig-Olof Larsson
8. Sven Jiserup
9. Mats Nygren

Årets matcher resultat
03-maj Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 5-12
12-maj Sven - Jesper Tunér 7-5
13-maj Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 7-9
18-maj Kenneth Sjöström - Ralph Nilsson 11-9
9-maj Sven Jiserup - Mats Nygren 10-3
19-maj Jesper Tunér - Ralph Nilsson 8-5
20-maj Sven Jiserup - Ralph Nilsson 6-10
2-maj Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 8-8
24-maj Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 10-11
29-maj Kenneth Sjöström - Mats Nygren 12-6

02-juni Kenneth Sjöström - Ralph Nilsson 5-10
03-juni Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 5-10
08 juni Ingvar Nilsson - Mats Nygren 7-5
9 juni Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 9-8
10 juni Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 5-11
10 juni Stig-Olof Larsson - Mats Nygren 10-1
14 juni Stig-Olof Larsson - Mats Nygren 11-4
13 juni Ulf Tedgård - Sven Jiserup 11-7
15 juni Ulf Tedgård - Ingvar Nilsson 11-5
21 juni Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 3-12
23 juni Ingvar Nilsson - Mats Nygren 11-6
23 juni Stig-Olof Larsson - Sven Jiserup 15-2
30 juni Kenneth Sjöström - Ralph Nilsson 5-12

9 juli Ingvar Nilsson - Sven Jiserup 9-8
10-juli Sven Jiserup - Mats Nygren 10-9
12-juli Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 12-7
13-juli Ingvar Nilsson - Ralph Nilsson 1-12
14-juli Filip Ternemo - Mats Nygren 5-4
16-juli Mats Nygren - Ralph Nilsson 4-12
17-juli Ingvar Nilsson - Mats Nygren 6-6
17-juli Ulf Tedgård - Ralph Nilsson 5-8
23-juli Jesper Tunér - Ralph Nilsson 6-8
25-juli Filip Ternemo - Ralph Nilsson 6-6
26-juli Jesper Tunér - Ingvar Nilsson 5-2
30-juli Filip Ternemo - Ralph Nilsson 9-5

03-aug Mats Nygren – Ulf Tedgård 5-8
06-aug Sven Jiserup – Mats Nygren 8-5
16-aug Jesper Tunér – Ralph Nilsson 4-8
28 aug Filip Ternemo – Ralph Nilsson 5-10

01 sep Jesper Tunér - Ralph Nilsson 4-10
21 sep Sven Jiserup - Ralph Nilsson 6-11

Årets matcher tabell (matcher, segrar, oavgjorda, förluster och poäng):

Ralph Nilsson 24 17 2 5 36
Ingvar Nilsson 16 5 2 9 12
Sven Jiserup 9 4 0 5 8

Ulf Tedgård 4 3 0 1 6
Stig-Olof Larsson 3 3 0 0 6
Filip Ternemo 4 2 1 1 5
Jesper Tunér 6 2 0 4 4
Kenneth Sjöström 4 2 0 2 4
Mats Nygren 12 0 1 11 1

Flest matcher:
Ralph Nilsson 24
Ingvar Nilsson 16
Mats Nygren 12
Sven Jiserup 9
Jesper Tunér 6

Flest segrar:
Ralph Nilsson 17
Ingvar Nilsson 5
Sven Jiserup 4
Ulf Tedgård 3
Stig-Olof Larsson 3

Flest motståndare:
Ralph Nilsson 7
Mats Nygren 7
Sven Jiserup 6
Ingvar Nilsson 5
Ulf Tedgård 4

Långa Stegen
Maratontabell för Stegen åren 2011 - 19
Matcher, vinster, oavgjorda, förluster, poäng
Ralph Nilsson 149 82 11 56 175
Ingvar Nilsson 145 49 9 87 107
Mårten Rignell 40 38 0 2 76
Sven Jiserup 54 25 3 25 53
Jesper Tunér 14 5 3 7 13
Simon Persson 9 6 1 2 13
Kenneth Sjöström 8 4 0 4 8
Ulf Tedgård 5 4 0 1 8
Filip Ternemo 8 2 2 4 6
Hans Jakobsson 4 3 0 1 6
Stig-Olof Larsson 3 3 0 0 6
Mats Nygren 35 0 3 32 3
KLUBBENS EKONOMI 2019

779 - Resultatrapport - 200213 115026 (kopia)

779 - Balansrapport - 200213 115015 (kopia)
revisorer2019