page1image63412528

2021 DALBY TENNISKLUBB
page1image63409408

Årsmöte hölls 15 februari via Teams p g a risken för smittspridning. Två nya medlemmar valdes in i styrelsen: Daniel Rockbäck som ansvarig för juniorträningen och Kenneth Sjöström som ansvarig för utebanorna. Årsberättelsen för 2021 följer nedan:

Ordförande Mats Nygren
2021 startade mitt i en accelererande pandemi. Vi tvingades hålla vår juniorträning stängd ett par veckor på grund av tuffa restriktioner men kom igång i början av februari.

I övrigt drabbades nog inte verksamheten särskilt negativt, utomhussäsongen blev nästan lika intensiv som året innan. Men medlemsutvecklingen som varit så positiv under 2020 sjönk tillbaka under andra pandemiåret. Den minskade från 108 till 90 medlemmar. Av dessa medlemmar var en majoritet juniorer. Medelåldern var 29 år. En annan trend som tyvärr förstärktes var att kvinnorna och flickorna blev färre. I yngsta åldersgruppen var könsfördelningen 23–10, bland tonåringarna 14–6 till pojkarnas förmån. I åldersgruppen 20–40 år har vi ytterst få medlemmar: 3 män mot 1 kvinna! I gruppen över 40 år fanns 30 män och 5 kvinnor.

Ska vi leta efter en positiv trend kan det vara att fler barn kom till Tennisens Dag den 21 augusti för att testa på tennisen. Vi deltog alltså för andra gången i Svenska Tennisförbundets satsning Tennisens Dag, som samlade lagom många barn och deras föräldrar till ett par timmars trivsam prova-på-verksamhet på banorna.

Aktiviteten på banorna kom troligen heller inte riktigt upp i förra årets klass.
Det samma gällde ekonomin även om slutresultatet ser positivt ut även i år (?). (
Bokföringen ännu inte klar.)

Styrelsen arbetade vidare med
sju protokollförda sammanträden, oftast via Teams. (Någon gång blev vi någon man kort och kunde inte protokollföra mötet.) Precis som året innan bestod styrelsen av Mats Nygren, ordförande, Rikard Carlsson, kassör, Mårten Rignell, sekreterare, Fredric Medin, banansvarig, Filip Ternemo, junioransvarig, Anders Nilsson, ansvarig för interna tävlingar och herrlaget och Camilla Persson, ansvarig för damlaget samt Ulrika Sjöström, suppleant.

Utebanorna ställdes i ordning av styrelsens medlemmar i slutet av april. Vid det laget hade vår revisor Stig-Olof Larsson erbjudit sig att stärka vår kapacitet kring banskötseln. Han tillstyrkte också inköp av ny utrustning: bänkar och redskap. Banorna kunde som vanligt öppnas dagarna efter 1 maj. Tyvärr drabbades vi ett par gånger av sabotage mot banorna även om det inte var värre än att det gick att reparera. Vi tror att det handlade om pojkstreck men varje gång sådant sker aktualiseras frågan om vi måste låsa in våra banor, vilket vi helst vill slippa.

Under året hade herrlaget, veteraner, ingen aktivitet, vare sig ute eller inne. Damlaget, också veteraner, har inte haft det på flera år på grund av skadeläget och brist på reserver. Därför finns heller inga specialrapporter i denna årsberättelse.

När klubbens interna mästerskap kommit igång i augusti började himmelens portar öppna sig för höstregnen, men det har vi varit med om förr. De första dagarna i september var ändå
38 matcherna spelade. Det var en liten ökning tack vare att några nya yngre herrar anmälde intresse och sänkte medelåldern. KM avslutades på traditionsenligt vis med en blixtdubbeltävling den 4 september. Där korades för första gången en spelare från Mellanöstern till segrare, Kamal Okko, i par med Fredric Medin. Nyupptäckta protokoll har också gjort att Anders Nilsson nedan kunnat redovisa alla resultat på Stegen sedan 2005, inklusive en komplett maratontabell!
På hösten kom en förfrågan från Veberöds Tennisklubb om vi kunde tänka oss att sälja den andel (50 %) av en bollmaskin vi som ägde tillsammans med dem. Vi bestämde ett pris genom att alla i styrelsen fick ange sin personliga uppfattning om värdet. Genomsnittet blev 9.287 kronor, som också betalades in i november. Bollmaskinen hade inte kommit särskilt mycket till användning hos DTK.


JUNIORVERKSAMHETEN
(Filip Ternemo)
Under vårterminen tränades 26 juniorer i Nyångshallen, av Rakel Vince, Axel Bengtsson och Jonathan Rockbäck. Upplägget under våren var mini- och miditennis för de yngsta och maxi- och juniortennis för de äldre. De tre sista träningstillfällena avslutades på utebanorna vid Dalbybadet, dels för att lära ut en annan form av strategi vid spel på grus men även för att ge en naturlig övergång till att spela själva.
Sommartennisen ägde rum i år under veckorna 26 och 32. Under vecka 26 var det 26 deltagare vilket är något färre jämfört med 2020. Medan vecka 32 var det 19 deltagare vilket var i linje med antalet deltagare 2020. Rakel Vince och Jonathan Rockbäck stod för ledarskapet första veckan och andra veckan hade endast Rakel Vince ansvaret. Under vecka 26 hade vi inte turen på vår sida med det vädret, medan under vecka 32 klarade vi oss bra ifrån det traditionsenliga regnet.
Under höstterminen tränades 22 juniorer av Rakel Vince och Jonathan Rockbäck i Nyvångshallen. Terminen avslutades med Julkul där barnens familjer bjöds in på fika och tennisunderhållning vilket var mycket uppskattat, speciellt efter att det ställdes in under 2020 på grund av smittorisken för Covid-19.
Efter fyra raka år med en ökad juniorverksamhet utvecklades det gångna tennisåret i linje med föregående år bortsett från den coronadopade sommartennisen 2020. Dels tillkom en del juniorer under vårterminen medan under höstterminen minskade deltagarskaran något. Vi är likt förra året nära toppen av vårt kapacitetsutnyttjande i Nyvångshallen och måste framåt söka alternativa träningslokaler vid ett fortsatt ökat intresse för juniortennisen i Dalby. Nästa år ligger framförallt fokus på att bevara antalet juniorer och vid behov söka efter fler möjliga träningslokaler. Trots pandemin kunde vi hålla igång juniorträningen hela året bortsett från att vi var tvungna att skjuta på vårterminen något på grund av restriktioner.

INTERNA TÄVLINGAR
Klubbens interna tävlingar
(Anders Nilsson)

Stegen
Stegen spelas i matcher om en timme och löpande gameräkning. Vunnen match mot högre placerad spelare, innebär att man klättrar uppåt på stegen förbi den besegrade motståndaren. Spelarna utmanar sina motståndare och bokar matcherna själv. I den här tävlingsformen finns möjlighet att spela antingen väldigt många matcher eller bara ett fåtal, allt efter tycke och smak. Stegen pågår under hela sommaren.

Sju spelare möttes i sammanlagt 15 matcher, något färre än i fjor men kanske ändå hyfsat med tanke på den pågående pandemin. Ralph Nilsson spelade flest matcher, 8, följd av Kenneth Sjöström med 7. Ralph vann stegens utmanarklass och toppade också de andra delklasserna. I klassen flest motståndare delade han segern med Oscar Strömgren
.

Ralph toppar stegens Maratontabell och lika säker tvåa är Ingvar.

Tidigare oredovisade resultat från stegen åren 2005-2010 och även en fullständig maratontabell över åren 2005-2021 redovisas sist. Samtliga resultat efter stegens nystart 2005, finns nu redovisade.

I fortsättningen kommer resultaten från 2005 och framåt att ingå i Långa Stegen, stegens maratontabell med resultat från alla matcher och år.

Klubbmästerskapet

Klubbmästerskapen samlade i år 22 (18 i fjor) deltagare och antalet matcher blev 38 (35 i fjor) matcher spelades i sju klasser. På grund av en del skador lämnades walkover i ett antal matcher. Pandemin höll fortfarande landet i sitt grepp under 2021 och därför gällde fortfarande tennisförbundets instruktioner om att inte skaka hand efter färdigspelade matcher. Likaså tilläts inte publik i större omfattning. Det är sällan eller aldrig ett problem numera. Det föll cirka 100 mm regn under klubbmästerskapen, varav 40 och 30 mm kom två dagar efter varandra och gjorde spel under helgen 28–29 augusti fullständigt omöjligt.

Bröderna Jonathan och Samuel Rockbäck möttes i den enda juniorklassen och juniormatchen som spelades. Mats Strandberg försvarade titeln i herrsingel, Thomas Johansson/Fredric Medin blev herrdubbelmästare, Anders Nilsson återkom som segrare i H55-klassen, Stig-Olof Larsson vann H65 och ny segrare i H2 blev Rickard Anderlind. De flesta matcherna avgjordes i två set, enbart två matcher blev tresetare. Blixtdubbeln avgjordes, kan man säga, på en enda poäng, segrare blev Fredric Medin/Kamal Okko.


Som vanligt uppmanas alla Dalby TK:s medlemmar att återsamlas på samma plats i augusti om ett år, för 2022 års klubbmästerskap.

Resultat
Klubbmästerskapen

Herrsingel
Semifinaler:

Thomas Johansson – Stig-Olof Larsson wo.
Mats Strandberg – Anders Nilsson 6-0, 6-2.
Final:
Mats Strandberg – Thomas Johansson 7-6 (7-2), 6-1.

Herrdubbel
Semifinaler
Fredric Medin/ Thomas Johansson – Mårten Rignell/Ralph Nilsson wo skada.
Mats Strandberg/Anders Nilsson – Martin Brandqvist/Magnus Olderius 6-2, 6-0.
Final:
Fredric Medin/Thomas Johansson – Mats Strandberg/Anders Nilsson 6-1, 6-1.

Herrveteran singel 55
Semifinaler:
Anders Nilsson – Ulf Tedgård wo.
Ralph Nilsson – Kenneth Sjöström 6-3, 7-6 (7-4)
.
Final:
Anders Nilsson – Ralph Nilsson 6-4, 6-1.

Herrveteran singel 65
Semifinaler:
Stig-Olof Larsson – Mats Nygren 6-1, 6-1
Ulf Tedgård – Ingvar Nilsson 7-5, 6-2.
Final:
Stig-Olof Larsson – Ulf Tedgård 6-1, 6-1.

Herrsingel 2
Semifinaler:

Rickard Anderlind – Kim Wikbrand wo skada.
Ulf Alpman – Ulf Tedgård 6-0, 7-5.

Final:
Rickard Anderlind – Ulf Alpman 6-1, 6-3.

Juniorsingel 18
Final:
Jonathan Rockbäck – Samuel Rockbäck 6-0, 6-2.

Blixtdubbel
Slutställning:
1. Fredric Medin/Kamal Okko
2. Anders Nilsson/Mats Nygren
3. Kenneth Sjöström/Jonathan Rockbäck
4. Ralph Nilsson/Filip Ternemo

Följande klasser ställdes in:
Damsingel, Damdubbel, Mixeddubbel och Generationsdubbel.

Resultat
STEGEN 2021
Slutställning enligt Stegens utmaningsregler:
1. Ralph Nilsson
2. Kenneth Sjöström

3. Martin Brandqvist
4. Ingvar Nilsson
5. Sven Jiserup
6. Oscar Strömgren
7. Mats Nygren

Årets matcher resultat
2021-05-29 Ralph Nilsson – Oscar Strömgren 11-8
2021-05-31 Kenneth Sjöström – Ralph Nilsson 6-15
2021-06-03 Kenneth Sjöström – Oscar Strömgren 15-8
2021-06-06 Ingvar Nilsson – Ralph Nilsson 4-11
2021-06-14 Kenneth Sjöström – Ralph Nilsson 11-8
2021-06-15 Sven Jiserup – Ingvar Nilsson 7-9
2021-06-26 Mats Nygren – Sven Jiserup 2-11
2021-06-28 Ingvar Nilsson – Oscar Strömgren 10-6
2021-07-21 Sven Jiserup – Ralph Nilsson 6-11
2021-07-22 Mats Nygren – Oscar Strömgren 8-9
2021-08-04 Sven Jiserup – Ingvar Nilsson 7-12
2021-08-05 Martin Brandqvist – Kenneth Sjöström 6-4, 3-1
2021-08-10 Kenneth Sjöström – Ralph Nilsson 10-9
2021-08-12 Ralph Nilsson – Kenneth Sjöström 16-5
2021-09-06 Kenneth Sjöström – Ralph Nilsson 7-11

Årets matcher tabell (matcher, segrar, oavgjorda, förluster och poäng):

Ralph Nilsson 8 6 0 2 12
Kenneth Sjöström 7 3 0 4 6
Ingvar Nilsson 4 3 0 1 6
Sven Jiserup 4 1 0 3 2

Oscar Strömgren 4 1 0 3 2

Martin Brandqvist 1 1 0 0 2

Mats Nygren 2 0 0 2 0

Flest matcher:
Ralph Nilsson 8
Kenneth Sjöström 7

Ingvar Nilsson 4
Sven Jiserup 4
Oscar Strömgren 4


Flest segrar:
Ralph Nilsson 6
Kenneth Sjöström 3

Ingvar Nilsson 3

Flest motståndare:
Oscar Strömgren 4
Ralph Nilsson 4
Ingvar Nilsson 3
Sven Jiserup 3
Kenneth Sjöström 3
Mats Nygren 2
Martin Brandqvist 1

Långa Stegen
Maratontabell för Stegen åren 2011 - 21
Matcher, vinster, oavgjorda, förluster, poäng
Ralph Nilsson 168 97 11 60 205
Ingvar Nilsson 156 53 9 94 115
Mårten Rignell 40 38 0 2 76
Sven Jiserup 62 26 3 33 55
Kenneth Sjöström 24 9 0 15 18

Daniel Jonasson 10 8 0 2 16
Jesper Tunér 14 5 3 6 13

Simon Persson 9 6 1 2 13
Ulf Tedgård 6 5 0 1 10
Martin Brandqvist 5 4 0 1 8

Filip Ternemo 8 2 2 4 6
Hans Jakobsson 4 3 0 1 6

Stig-Olof Larsson 3 3 0 0 6
Mats Nygren 39 1 3 35 5
Oscar Strömgren 6 1 0 5 2


Resultat stegen 2005-2010 (tidigare oredovisade)
Stegen 2005

Matcher 2005, 14 st
Mats Nygren – Dan Andersson 12-5
Lars Arvidsson – Mats Nygren 6-5
Oscar Cronqvist – Mårten 6-0 wo
Oscar Cronqvist – Ingvar Nilsson 9-10
Dan Andersson – Ola Frelin 8-2
Mats Nygren – Ingvar Nilsson 9-6
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 9-7
Anders Nilsson – Mats Nygren 12-1
Dan Andersson – Lars Arvidsson 6-5
Anders Nilsson – Ingvar Nilsson 11-5
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 10-5
Mats Nygren – Lars Arvidsson 6-4
Ingvar Nilsson – Anders Svensson 10-7
Mårten Rignell – Mats Nygren 6-3

Tabell 2005

Ingvar Nilsson 6 4 0 2 8

Mats Nygren 8 3 0 5 6
Anders Nilsson 2 2 0 0 4
Dan Andersson 3 2 0 1 4

Oscar Cronqvist 2 1 0 1 2
Mårten Rignell 2 1 0 1 2
Lars Arvidsson 3 1 0 2 2
Anders Svensson 1 0 0 1 0
Ola Frelin 1 0 0 1 0

Stegen 2006

Matcher 2006, 8 st
Mats Nygren – Ingvar Nilsson 6-11
Dan Andersson – Oliver Andersson 3-6
Mats Nygren – Dan Andersson 8-7
Anders Nilsson – Ingvar Nilsson 12-0
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 8-7
Anders Nilsson – Ingvar Nilsson 9-3
Mats Nygren – Ingvar Nilsson 4-10
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 10-5

Tabell 2006
Ingvar Nilsson 6 4 0 2 8
Anders Nilsson 2 2 0 0 4
Mats Nygren 5 1 0 4 2
Oliver Andersson 1 1 0 0 2
Dan Andersson 2 0 0 2 0

Stegen 2007

Matcher 2007, 17st
Anders Nilsson – Ingvar Nilsson 10-1
Mats Nygren – Sven Jiserup 4-5
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 12-6
Ulf Tedgård – Sven Jiserup 12-3
Sven Jiserup – Julian Anton 6-1, 6-3
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 11-6
Anders Nilsson – Ingvar Nilsson 13-2
Sven Jiserup – Mats Nygren 10-7
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 9-4
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 8-6
Dan Andersson – Mats Nygren 9-10
Sven Jiserup – Mats Nygren 9-8
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 13-3
Anders Nilsson – Ingvar Nilsson 11-3
Mats Nygren – Dan Andersson 11-5
Sven Jiserup – Mats Nygren 9-7
Sven Jiserup – Ingvar Nilsson 6-7
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 8-7

Tabell 2007
Ingvar Nilsson 10 7 0 3 14
Sven Jiserup 7 5 0 2 10
Anders Nilsson 3 3 0 0 6
Mats Nygren 12 2 0 10 4
Ulf Tedgård 1 1 0 0 2
Julian Anton 1 0 0 1 0
Dan Andersson 2 0 0 2 0

Stegen 2008

Matcher 2008, 30 st
Anders Nilsson – Ingvar Nilsson 110
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 7-5
Mats Nygren – Ralph Nilsson 9-8
Ingvar Nilsson – Ralph Nilsson 8-4
Ralph Nilsson – Julian Anton 10-2
Ralph Nilsson – Sven Jiserup 9-5
Ralph Nilsson – Per Eisele 9-5
Ralph Nilsson – Per Eisele 10-8
Ralph Nilsson –Mårten Rignell 4-11
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 9-3
Thomas Johansson – Ingvar Nilsson 11-3
Ralph Nilsson – Per Eisele 9-11
Mårten Rignell – Ingvar Nilsson 9-4
Mats Nygren - Ralph Nilsson 4-12
Per Eisele – Ralph Nilsson 6-11
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 7-20
Per Eisele – Ralph Nilsson 10-7
Ralph Nilsson – Per Eisele 11-6
Mårten Rignell – Ingvar Nilsson 13-3
Per Eisele – Ralph Nilsson 4-13
Ingvar Nilsson – Dan Andersson 10-1

Ralph Nilsson – Anders Nilsson 1-15
Mats Nygren – Ralph Nilsson 7-9
Mats Nygren – Sven Jiserup 5-4
Per Eisele – Ralph Nilsson 8-11
Mats Nygren – Jon Loman 10-3
Mats Nygren – Per Eisele 7-6
Mats Nygren – Ralph Nilsson 6-10
Per Eisele – Ralph Nilsson 7-5
Mats Nygren – Ralph Nilsson 9-11

Tabell 2008
Ralph Nilsson 20 12 0 8 24
Ingvar Nilsson 9 5 0 4 10
Mats Nygren 10 4 0 6 8
Per Eisele 10 3 0 7 6
Mårten Rignell 3 3 0 0 6
Anders Nilsson 2 2 0 0 4
Thomas Johansson 1 1 0 0 2
Sven Jiserup 2 0 0 2 0
Julian Anton 1 0 0 1 0
Dan Andersson 2 0 0 2 0
Jon Loman 1 0 0 1 0

Stegen 2009

Matcher 2009, 28 st
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 5-10
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 8-7
Ralph Nilsson – Per Eisele 6-6
Ingvar Nilsson – Ralph Nilsson 9-7
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 6-8
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 7-8

Ingvar Nilsson – Mats Nygren 10-2
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 8-7
Mats Tallving – Ingvar Nilsson 6-13
Ralph Nilsson – Mats Tallving 9-7
Ralph Nilsson – Mats Nygren 12-6
Per Eisele – Ralph Nilsson 7-14
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 10-7
Per Eisele – Ralph Nilsson 5-10
Ralph Nilsson – Mats Tallving 10-4
Mats Nygren – Sven Jiserup 9-10

Mats Nygren – Ralph Nilsson 9-11
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 12-3
Mårten Rignell – Ralph Nilsson 8-4
Mårten Rignell – Ingvar Nilsson 5-5
Ralph Nilsson – Mårten Rignell 5-7
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 6-11

Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 9-6
Mårten Rignell - Ingvar Nilsson 9-6
Mårten Rignell - Ralph Nilsson 12-4
Ralph Nilsson - Ingvar Nilsson 9-9
Mats Nygren – Ralph Nilsson 4-11
Ingvar Nilsson – Ralph Nilsson 10-8

Tabell 2009
Ralph Nilsson 23 12 2 9 26
Ingvar Nilsson 16 8 2 6 18
Mårten Rignell 5 4 1 0 9
Sven Jiserup 1 1 0 0 2
Per Eisele 3 0 1 2 1
Mats Nygren 5 0 0 5 0
Mats Tallving 3 0 0 2 0

Stegen 2010

Matcher 2010, 10 st
Ralph Nilsson – Ingvar Nilsson 9-4
Ingvar Nilsson – Ralph Nilsson 10-7
Ingvar Nilsson – Ralph Nilsson 10-7
Ingvar Nilsson – Ralph Nilsson 8-13
Ingvar Nilsson – Ralph Nilsson 12-5
Ingvar Nilsson – Mats Nygren 12-5
Mårten Rignell – Ingvar Nilsson 13-6
Ingvar Nilsson – Ralph Nilsson 8-6
Simon Johansson – Ralph Nilsson 6-5
Simon Persson – Ingvar Nilsson 10-4

Tabell 2010
Ingvar Nilsson 9 5 0 4 10
Ralph Nilsson 7 2 0 5 4
Mårten Rignell 1 1 0 0 2

Simon Johansson 1 1 0 0 2
Simon Persson 1 1 0 0 2
Mats Nygren 1 0 0 1 0

Matcher i Stegen åren 2005 - 10
Matcher, vinster, oavgjorda, förluster, poäng
Ingvar Nilsson 56 33 2 21 68
Ralph Nilsson
50 26 2 22 54
Mats Nygren 41 10 0 31 20
Mårten Rignell 11 9 1 1 19
Anders Nilsson 9 9 0 0 18

Sven Jiserup 10 6 0 4 12
Per Eisele 13 3 1 9 7

Simon Persson 1 1 0 0 2
Ulf Tedgård 1 1 0 0 2

Långa Stegen
Maratontabell för Stegen åren 2005 - 21
Matcher, vinster, oavgjorda, förluster, poäng
Ralph Nilsson 218 123 13 82 259
Ingvar Nilsson 212 86 11 115 183
Mårten Rignell 51 47 1 3 95
Sven Jiserup 72 32 3 37 67
Mats Nygren 80 11 3 66 25
Kenneth Sjöström 24 9 0 15 18
Anders Nilsson 9 9 0 0 18
Daniel Jonasson 10 8 0 2 16
Simon Persson 10 7 1 2 15
Jesper Tunér 14 5 3 6 13
Ulf Tedgård 7 6 0 1 12
Martin Brandqvist 5 4 0 1 8
Per Eisele 13 3 1 9 7

Filip Ternemo 8 2 2 4 6
Hans Jakobsson 4 3 0 1 6

Stig-Olof Larsson 3 3 0 0 6
Oscar Strömgren 6 1 0 5 2


EKONOMIKassör Rikard Carlsson


779 - Balansrapport - 220203 102187fullsizeoutput_575e

779 - Resultatrapport - 220203 102240.jpg (kopia)