page1image63412528

2022 DALBY TENNISKLUBB

Årsmöte i Dalby Tennisklubb, DTK,
hölls 28 februari 2023 i Dalby GIF:s klubbstuga. Styrelsen beviljades ansvarsfriher för det gångna året. Här följer årsberättelsen för 2022. I år behöver klubben finna en ny kassör. Hör av er om intresse finns.

Kom igen, Dalby Tennisklubb!
Verksamhetsberättelse för 2022
(Mats Nygren)
 
2022 var inget starkt år för Dalby Tennisklubb. Vi hade ingen tävlingsverksamhet för våra veteranlag och vi hade inga yngre lag. Vårt medlemstal gick ner med ett 15-tal personer för andra året i rad. Även ekonomin ansträngdes troligen. Men vi slapp att hålla igång pandemirestriktioner!
 
Tittar vi närmare på medlemsstatistiken så har vi 80 medlemmar (plus ett par-tre stycken som inte kunnat registreras eftersom de inte lämnat personnummer eller födelsedata). Av dessa medlemmar är 68 män och 12 kvinnor (= 15 procent damer.)
 
I yngsta åldersgruppen, 7–12 år, fanns 12 pojkar och 3 flickor. Bland tonåringarna var de 15 mot 1. I åldrarna 21–40 var männen fem mot ett. I den största gruppen, över 41 år, fanns 41 män mot sju kvinnor. Så dåligt med flickor/kvinnor har vi troligen aldrig haft i klubbens 53-åriga historia och det var en försämring för andra året i rad. De totalt 22 kvinnorna/flickorna i klubben 2021 minskade alltså med 10 till 2022.
 
Jag har påpekat detta förr, men säger det igen: Vår klubb liknar allt mer en pensionärsförening och en herrklubb. Vi lyckas intressera en del skolbarn men senast när de nått gymnasieålder har de slutat. Vår nuvarade tränare Jonatan Rockbäck är ett sällsynt undantag från detta. I senioråldern 21–40 år, där tennisspelare normalt är starkast, har vi alltså bara fem herrar och en dam!
 
Inför året fick vi veta att vår bokningstjänst www.bokatennis.nu, som startats av Skara Tenniskubb, hade sålt sin verksamhet till Playtomic. Bokatennis hade tjänat oss väl sedan 2019. Playtomic är en webbaserad bokningtjänst som startade först i Spanien, där den anpassats för den mer kommersiella padelmarknaden. Det blev snart uppenbart att tjänsten hade tekniska barnsjukdomar och att den inte registrerade personnummer ens för medlemskap, något som idrottsrörelsen avkräver av oss varje år i november. Mot slutet av året tog vi därför beslutet att byta leverantör av denna tjänst trots att detta kommer att kosta klubben lite mer.
 
I samma veva som klubben bytte bokningtjänst bytte vi också web-hotell, för hemsidan dalbytk.se, en mindre dramatisk förändring som fungerat bra.
 
Under klubbmästerskapet märktes dock ingen större avmattning. Herrklasserna var ungefär som 2021 till antalet men inga damer ville eller kunde tävla. Två juniorer anmälde sig men matchen mellan dem blev inte av.
 
Förutom klubbmästerskapet i augusti hade vi även under utesäsongen 2022 en Stege igång med 35 matcher mellan 12 manliga deltagare. Mårten Rignell vann denna stege, närmast före Martin Brandqvist och Daniel Jonasson. Se även Anders Nilsson rapport om händelserna.
 
Styrelsen har haft sju styrelsemöten, ofta via webben, liksom under pandemin. Fredric Medin lämnade styrelsen som banansvarig vid årsmötet och ersattes med Kenneth Sjöström. Vår yngste styrelsemedlem Filip Ternemo slutade som junioransvarig på grund av ökade krav i arbetslivet. Han ersattes av Daniel Rockbäck som ansvarig för juniorträningen. Daniel är far till vår nuvarande huvudtränare, Jonathan. I övrigt har Mårten Rignell varit sekreterare, Rikard Carlsson kassör, Mats Nygren, ordförande, Camilla Persson ledamot och Ulrika Sjöstedt suppleant.
 
Styrelsen står som vanligt för allt arbete med att göra i ordning banorna inför utesäsongen och att sköta underhållet, om än med materiellt bidrag från kommunen (t ex nytt grus och vissa reparationer). Ibland får vi också lite hjälp av intresserade medlemmar. Det administrativa arbete som krävs gör främst sekreteraren, ordföranden och kassören samt den junioransvarige. Styrelseuppdraget är oavlönat men belönas med en årlig aktivitet (ofta i form av padelspel) samt en brunch eller liknande.
 
Juniorverksamhet
(Daniel Rockbäck)
Juniortennisen har fortsatt på ett bra sätt efter pandemin och under vårterminen tränades 26 juniorer i Nyångshallen, av Jonathan Rockbäck och Simon Erlandsson. Upplägget under våren var minitennis för de yngsta och juniortennis för de lite äldre. De tre sista träningstillfällena avslutades på utebanorna vid Dalbybadet, dels för att lära ut en annan form av strategi vid spel på grus men även för att ge en naturlig övergång till att spela själva.

Sommartennisen ägde rum i år under veckorna 25 och 33 och rent allmänt hade vi en liten generationsväxling. Det märktes på deltagarantalet som sjönk till ungefär femton deltagare båda veckorna.  Jonathan och Samuel Rockbäck stod för ledarskapet första veckan och andra veckan ansvarade Jonathan med sina båda hjälptränare Samuel och Lukas Tufvenström. Vi hade ett bra tennisväder vilket gjorde att barnen kunde fokusera på att ha kul med tennisen och inte på regn och jämmer. Vår andra huvudtränare Simon Erlandsson har fått kliva av som huvudtränare och Dalby TK tackar honom för hans insatser. Simon kvarstår som reserv till Jonathan och båda våra hjälptränare kommer att gå tränarutbildning 2023 för att framöver eventuellt kunna dela huvudansvaret för juniorträningarna för klubbens räkning.


Under höstterminen tränades 27 juniorer av Jonathan och Samuel i Nyvångshallen. Terminen avslutades med Julkul där barnen och även föräldrar bjöds på en enklare julfika och tennisunderhållning.

Sommartennisen lockade totalt sett färre barn, något som bekymrar till viss del men samtidigt ökade beläggningen under hösten och prognosen är likadan för våren 2023. Klubben maximerar för närvarande sitt kapacitetsutnyttjande i Nyvångshallen och fortsätter det bör alternativa träningslokaler undersökas om det fortsatta ökade intresset för juniortennisen i Dalby kvarstår. Nästa år ligger framförallt fokus på att bevara antalet juniorer och även att attrahera fler barn till vår prova-på verksamhet under sommartennisen.

INTERNA TÄVLINGAR
Klubbens interna tävlingar 
(Anders Nilsson)
 
Stegen
Stegen spelas i matcher om en timme och löpande gameräkning. Vunnen match mot högre placerad spelare, innebär att man klättrar uppåt på stegen förbi den besegrade motståndaren. Spelarna utmanar sina motståndare och bokar matcherna själv. I den här tävlingsformen finns möjlighet att spela antingen väldigt många matcher eller bara ett fåtal, allt efter tycke och smak. Stegen pågår under hela sommaren.
 
Tolv (sju ifjor) spelare möttes i sammanlagt 34 matcher (15 i fjor), alltså mer än fördubbling jämfört med förra säsongen. Peter Atterling spelade flest matcher 13, tätt följd av Kamal Okko med 12. Mårten Rignell vann stegens utmaningsklass och segrade i samtliga sina 6 matcher. Mårten tog också flest poäng och vann flest matcher. Ralph Nilsson, som spelade ovanligt få matcher i år, leder Maratontabellen ohotad.
 
Maratontabellen eller Långa Stegen omfattar nu resultat från åren 2005–2022.
 
Klubbmästerskapen
Klubbmästerskapen 2022 blev det snabbast spelade mästerskapet, trots att en del regn som vanligt föll. Samtliga matcher utom blixtdubbeln var spelade 29 augusti, vilket aldrig hänt under min tid som tävlings­ledare. Klubbmästerskapen samlade i år 18 (22 i fjor) deltagare och det spelades 30 (38 ifjor) matcher, i sju klasser. I år lämnades endast walkover i en match, ifjor var det flera. Tävlingarna spelades utan de restriktioner vi dragits med de två senaste åren föranledda av pandemin, så att skaka hand efter matcherna var återigen tillåtet och publik var välkommen.
 
Mats Strandberg vann herrsingeln och segrade i herrdubbel i par med Anders Nilsson. Anders Nilsson tog hem H55 klassen, Ulf Tedgård triumferade i H65 och i H2 blev det vinst för Ralph Nilsson. Jonathan Rockbäck vann juniorklassen. Bara tre av matcherna avgjordes i 3 set. Blixtdubbeln vanns av Kim Wikbrand i par med Mats Nygren. 
 
Som vanligt uppmanas alla Dalby TK:s medlemmar att återsamlas på samma plats i augusti om ett år, för 2023 års klubbmästerskap.
 
Resultat
Klubbmästerskapen
 
Herrsingel
Semifinaler:
Mats Strandberg - Mårten Rignell 6–0, 6–0.
Anders Nilsson - Daniel Jonasson 6–4, 6–2.
Final:
Mats Strandberg - Anders Nilsson 6–0, 6–0.
 
Herrdubbel
Semifinaler:
Mats Strandberg/Anders Nilsson - Martin Brandqvist/Mats Nygren 6–0, 6–1.
Kim Wikbrand/Ulf Alpman - Fredrik/Kenneth Sjöström 4–6, 6–3, 6–2.
Final:
Mats Strandberg/Anders Nilsson - Kim Wikbrand/Ulf Alpman 6–1, 6–3.
   
Herrveteran singel 55
Semifinaler:
Anders Nilsson - Ralph Nilsson 6–2, 6–4.
Mårten Rignell - Kenneth Sjöström 6–2, 6–1. 
Final:
Anders Nilsson - Mårten Rignell 7–5, 6–3.
 
Herrveteran singel 65
Semifinaler:
Ulf Tedgård - Mats Nygren 6–0, 6–1.
Ingvar Nilsson - Sven Jiserup 6–4, 2–6, 6–3.
Final:
Ulf Tedgård - Ingvar Nilsson 6–0, 6–0. 
 
Herrsingel 2
Semifinaler:
Fredrik Sjöström - Kenneth Sjöström 7–6 (6–3), 6–2.
Ralph Nilsson - Martin Brandqvist 6–3, 6–3.
Final:
Ralph Nilsson - Fredrik Sjöström 6–0, 6–0.
 
Juniorsingel 18
Final:
Jonathan Rockbäck - Samuel Rockbäck wo.
 
Blixtdubbel
Slutställning:
1. Kim Wikbrand/Mats Nygren
2. Martin Brandqvist/Kamal Okko
3. Kenneth Sjöström/Peter Atterling
4. Ulf Alpman/Christer Atterling
 
Följande klasser ställdes in:
Damsingel, Damdubbel, Mixeddubbel och Generationsdubbel.
 
Stegen
Slutställning enligt Stegens utmaningsregler:
1. Mårten Rignell
2. Daniel Jonasson
3. Ralph Nilsson
4. Ulf Tedgård
5. Kenneth Sjöström
6. Martin Brandqvist
7. Ingvar Nilsson
8. Sven Jiserup
9. Peter Atterling
10. Kamal Okko
11. Mats Nygren
12. Daniel Atterling
 
Årets matcher, resultat:
Mårten R - Daniel J                                   10–9 (tiebreak)
Ralph N – Sven J                                        10–3
Ingvar N – Sven J                                       11–4
Martin  B –  Ingvar N                                 9–5 
Ingvar N – Mats N                                     10–5
Daniel J – Kamal Okko                              11–1
Mårten R - Peter A                                    12–2
Martin  B –  Ulf T                                      5–7
Peter A – Sven J                                         5–6 (tiebreak)
Martin  B –  Ulf T                                       8–7
Martin – Mårten                                       2–6
Peter – Kamal                                            13–12 (tiebreak)
Peter – Mårten                                          1–17
Mårten - Kamal                                         13–2
Peter – Mats                                             9–9
Ulf T – Daniel A                                         13–3
Peter A – Kamal O                                    3–12
Mårten – Ralph                                         8–5
Peter A – Kamal O                                     6–11
Daniel Jonasson – Ralph                          14–4
Ulf T – Kenneth S                                      10–6
Ingvar – Kamal                                          12–5
Sven – Mats                                              12–3
Sven – Kamal                                             10–10
Peter A – Daniel A                                    8–9
Mats N – Peter A                                      10–7
Peter – Kamal                                            9–9
Daniel – Ralph                                           13–4
Mats – Ingvar                                            6–8
Kamal - Mats                                             12–5
Kenneth – Peter                                        12–3
Peter – Kamal                                            12–7
Kenneth – Kamal                                       18–2
Kenneth – Daniel Jonasson 7–8
 
Årets matcher, tabell (matcher, segrar, oavgjorda, förluster och poäng):
 
Mårten Rignell                    6   6   0   0    12
Kamal Okko                         12  4   2   6    10
Ingvar Nilsson                      5   4   0   1      8
Peter Atterling                    13  2   2   9      6
Ulf Tedgård                          4   3   0   1      6
Daniel Jonasson                  4   3   0   1      6
Sven Jiserup                         5   2   1   2      5
Martin Brandqvist               4   2   0   2      4
Kenneth Sjöström               4   2   0   2      4
Mats Nygren                        6   1   1   4      3
Ralph Nilsson                       3   1   0   2      2
Daniel Atterling                   2   1   0   1      2
 
Flest matcher:
Peter Atterling                    13
Kamal Okko                         12
Mårten Rignell                    6
Mats Nygren                        6
Sven Jiserup                         5
Ingvar Nilsson                      5
 
Flest segrar:
Mårten Rignell                    6
Kamal Okko                          4
Ingvar Nilsson                      4
Daniel Jonasson                  3
Ulf Tedgård                           3
 
Flest (olika) motståndare:
Kamal Okko                          7
Peter Atterling                     6
Sven Jiserup                         5
Mårten Rignell                    5                  
Ingvar Nilsson                      4
Mats Nygren                        4
Daniel Jonasson                  4
 
Långa Stegen
Maratontabell för Stegen åren 2005 - 22
Matcher, vinster, oavgjorda, förluster, poäng
Ralph Nilsson                      221   124        13      84          261
Ingvar Nilsson                     217     90        11   116        191
Mårten Rignell                     57     53          1         3         107
Sven Jiserup                         77     34          4       39             72
Mats Nygren                        86     12          4        70             28
Kenneth Sjöström                28     11          0        17            22
Daniel Jonasson                   14     11           0          3            22
Ulf Tedgård                          11      9           0          2             18
Anders Nilsson                     9         9          0          0             18
Simon Persson                     10       7           1          2             15
Jesper Tunér                        14      5           3          6             13
Martin Brandqvist               9         6          0          3             12
Kamal Okko                         12       4           2          6           10  
Per Eisele                             13       3           1         9              7
Peter Atterling                     13       2           2          9               6 
Filip Ternemo                      8         2          2          4              6
Hans Jakobsson                   4         3          0          1              6
Stig-Olof Larsson                 3         3          0          0              6
Oscar Strömgren                 6         1          0          5              2
Daniel Atterling                   2         1          0          1               2 

EKONOMI
(Kassör: Rikard Carlsson)

779 - Resultatrapport - 230206 110375779 - Balansrapport - 230206 110317
RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver